Жінки можуть знизити ризики хвороб серця, якщо замінять молоко на йогурт або кефір
Команда вчених зі Швеції під час дослідження показала, що заміна неферментованого молока на ферментоване може потенційно знизити ризик захворювань серця у жінок.
– Під час наукового експерименту вивчали зв’язок між споживанням молока та ризиком ішемічної хвороби серця (ІХС) і гострого інфаркту міокарда (ІМ), – йдеться в повідомленні.
Дослідження
Повідомляється, що вчені провели два проспективні когортні дослідження за участю майже 60 тис. жінок із середнім віком 54 роки і трохи більше 40 тис. чоловіків із середнім віком 60 років, у яких не було ІХС або раку.
За 33 роки спостереження, з 1987 по 2021 роки, було зареєстровано 17 896 випадків ІХС, включно з 10 714 випадками інфаркту міокарда.
Учасників контролювали за такими факторами, як вживання алкоголю, куріння, діабет. Учасники повідомляли, скільки порцій ферментованого і неферментованого молока вони вживали щодня.
Результати
З’ясувалося, що у жінок споживання понад 300 мл на день неферментованого молока було пов’язане з вищим ризиком ІХС та гострого інфаркту міокарда. А саме за кількості 400 мл ризик збільшувався на 5%, за 600 мл – на 12%, за 800 мл – на 21%.
У чоловіків не спостерігалося вищого ризику ІХС при збільшеному споживанні неферментованого молока.
При цьому заміна 200 мл день неферментованого молока на ферментоване передбачала, що у жінок ризик ІХС знизився на 5%, а ризик інфаркту міокарда – на 4%.
Рекомендації
Автори також припускають, що вживання великої кількості неферментованого молока може вплинути на рівень кардіометаболічних білків, які регулюють артеріальний тиск і кровотік.
Британська дієтична асоціація рекомендує вживати три порції молочних продуктів на день, що еквівалентно трьом склянкам по 200 мл напівзнежиреного молока, 90 г сиру чеддер або 450 г знежиреного йогурту.