Журі кінофестивалю «Молодість» очолить політичний біженець з Ірану

Політика

Іранський режисер Мохаммад Расулоф, який втік з Ірану після осуду за свої фільми, приїде до Київа. Він очолить журі міжнародного конкурсу кінофестивалю «Молодість».

Про це пише “Суспільне Культура”.

Міжнародний кінофестиваль «Молодість” пройде з 26 жовтня по 3 листопада у Києві. Це єдиний в Україні кінофестиваль з акредитацією міжнародної асоціації кінопродюсерів FIAPF.

Головою журі міжнародного конкурсу стане незалежний іранський кінорежисер, сценарист та продюсер Мохаммад Расулоф. Він приїде до Києва особисто.

Режисер підтримує Україну та багато років бореться з тоталітарним режимом у себе на батьківщині. 52-річний Расулоф, який є одним із провідних іранських режисерів, отримав низку міжнародних нагород на фестивалях, хоча його фільми були заборонені в Ірані.14 травня стало відомо, що Мохаммад Расулоф зміг втекти з Ірану, щоб уникнути тюремного увʼязнення. Суд в Ірані засудив його до восьми років тюрми та побиття батогами за художні та документальні фільми, які визнав «прикладами змови з наміром вчинити злочин проти безпеки країни».

Тиск на режисера здійснювався також через останній фільм «Насіння священного інжиру», його покажуть на «Молодості» у секції «Фестиваль фестивалів».

У центрі сюжету картини — слідчий суддя Революційного суду в Тегерані на ім’я Іман, який бореться з недовірою та параноєю, коли посилюються загальнонаціональні політичні протести. Раптом у нього зникає пістолет, і він підозрює у цьому свою родину — дружину Наджмех і доньок, Резван і Сани.

У травні цього року режисер Мохаммад Расулоф отримав нагороду від екуменічного журі та приз FIPRESCI на Каннському кінофестивалі. Це спеціальний приз від журі.

Також до складу журі міжнародного конкурсу «Молодості» увійшли:

  • Альберт Відершпіль, директор FILMFEST HAMBURG у 2003—2023 роках, кінознавець та кіноменеджер;
  • Марія Кавтарадзе, литовська кінорежисерка, володарка призу за режисуру кінофестивалю Sundance за фільм «Повільно»;
  • Анастасія Карпенко, українська акторка, виконавиця головної ролі в фільмі «Як там Катя?» та у серіалі «Перевізниця»;
  • Максим Асадчий, український кінопродюсер («Довбуш»,«Фостер і Макс», «Брати. Остання сповідь»).

До складу міжнародного конкурсу традиційно обирають дебютні фільми з усього світу.

Національний конкурс кінофестивалю відбудеться у Гамбурзі, там будуть змагатися 6 фільмів українських режисерів.

Кінофестиваль «Молодість» був заснований у 1970 році. Це одна з найбільших кіноподій у Східній Європі.

Відкриття та церемонія нагородження переможців 53-го кінофестивалю «Молодість» пройдуть у Будинку кіно в Києві. Гран-прі за найкращий фільм Міжнародної конкурсної програми становить $5 тисяч та статуетка «Скіфський олень».

Приз за найкращий фільм у кожній категорії Міжнародної конкурсної програми становитиме $2 тисячі, переможці також отримають статуетки «Скіфський олень».

Нещодавно науково-фантастична трагікомедія «Ти — Космос» режисера Павла Острікова отримала перші міжнародні нагороди на Festival Européen du Film Fantastique de Strasbourg.

У Люксембурзі відбудеться кінофестиваль CinEast Festival, присвячений кінематографії країн Центральної та Східної Європи. На ньому буде представлено 6 стрічок з України.

Залишити відповідь