Золотовалютні резерви України різко скоротилися у вересні, названо причини

Політика

Міжнародні резерви України на початок жовтня склали 38,9 млрд дол., скоротившись за вересень на 8,1%.

Про це повідомляє Національний банк України.

«Станом на 1 жовтня 2024 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 38 898,6 млн дол. США. У вересні вони знизилися на 8,1%. Така динаміка зумовлена валютними інтервенціями НБУ для покриття структурного дефіциту валюти на ринку та згладжування курсових коливань, а також борговими виплатами країни в іноземній валюті», – йдеться у повідомленні.

Загалом упродовж вересня 2024 року динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників.

По-перше, операції Національного банку на валютному ринку України. НБУ продав на валютному ринку 3 213,8 млн дол. та викупив до резервів 0,6 млн дол. Отже, чистий продаж валюти НБУ у вересні становив 3 213,2 млн дол.По-друге, надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 674,7 млн дол., з яких 603,6 млн дол. – від розміщення валютних ОВДП, 60,0 млн дол. – від Світового банку та 11,1 млн дол. – від Банку розвитку Ради Європи.

У Нацбанку зазначили, що за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті виплачено 552,4 млн дол., з яких 456,3 млн дол. – обслуговування та погашення валютних ОВДП; 52,1 млн дол. – обслуговування та погашення боргу перед Світовим банком; 44 млн дол. – сплата іншим міжнародним кредиторам.

Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 729,8 млн дол.

По-третє, у вересні завдяки переоцінці вартість фінансових інструментів збільшилася на 381,8 млн дол.

Раніше ми писали, що за тиждень Національний банк України продав на міжбанку 767,4 млн дол, при цьому не купував валюту.

Також нагадаємо, що Національний банк України очікує поступове зростання тарифів на комунальні послуги впродовж наступних років. Очікується, що вже у 2025 році почнеться приведення платіжок до «економічно обґрунтованих рівнів».

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь