ЗСУ спалили унікальну техніку, якою нещодавно так хизувалася РФ, саме її окупанти перекинули з Арктики

Війна

ЗСУ спалили унікальну техніку, якою нещодавно так хизувалася РФ, саме її окупанти перекинули з Арктики

Поява цієї техніки в Україні здивувала українських військових. “Використовувати її в такий спосіб – це блюзнірство”, – сказав речник Військово-морських сил України.

Російські окупаційні війська перекинули арктичну бригаду морської піхоти та унікальну техніку з Арктики до України. Про це повідомив речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук.

Унікальна арктична техніка РФ знищена в українських степах

“Ми тут бачили навіть арктичну бригаду морської піхоти, тож нас уже здивувати чимось складно. Щоправда, нас здивували наявністю унікальної техніки, яка призначена для Арктики, яку успішно спалили в українських південних степах. Ось тут вони справді змогли нас здивувати, бо це унікальна техніка, дорога, і використовувати її в такий спосіб — це блюзнірство”, — сказав Плетенчук в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він не уточнив, яку саме техніку знищили ЗСУ.

Але про те, що на сході України воює арктична бригада РФ (80-та окрема мотострілкова бригада ЗС РФ) було відомо ще два роки тому. У 2022 році бригада брала участь у повномасштабному вторгненні Росії в Україну на Херсонському напрямку. А в червні цього року командний пункт бригади навіть зазнав атаки з повітря, про що 18 червня повідомляв російський Telegram-канал Dontstopwar.

Відомо, що 80-та окрема мотострілецька бригада (арктична) на території селища Алакуртті Мурманської області. На фронт підрозділ відправили саме з Крайньої Півночі. Формування входить до складу 14-го армійського корпусу Об’єднаного стратегічного командування “Північний флот”.

Основу транспортної техніки 80-ї окремої мотострілецької бригади складають гусеничні тягачі МТ-ЛБ ВМК, дволанковий тягачі ДТ-10 й ДТ-30, дволанкові гусеничні снігоболотоходи високої прохідності ТТМ-4902ПС-10, снігоходи А-1, ТМ-1901 “Беркут” з кабіною, катери на повітряній подушці, повнопривідні вантажівки Урал та КАМАЗ, адаптовані до екстремально низьких температур (до –52 °С). Також бійці бригади використовують собачі й оленячі упряжки.

ЗСУ “осліпили” російську ППО

Два тижні тому контррозвідники Служби безпеки України у співпраці зі Збройними силами України знищили у Запорізькій області ворожу радіолокаційну станцію дальнього виявлення 39Н6 “Каста-2Е2”.

Як повідомляє СБУ, вартість вищезгаданої РЛС стартує від 60 мільйонів доларів. Відомо, що ця радіолокаційна станція була “очима” російської ППО, яка контролювала український повітряний простір.

РЛС здатна визначати трасові характеристики повітряних цілей і висоту польоту на основі виявлення цілей в нижньому, верхньому або обох променях. Станція складається з апаратної машини, антенної машини та причепа кабельних укладок — усі на базі КамАЗ-4310. До комплекту також входять основна та резервна електростанції, а також виносне робоче місце оператора, яке може бути розташоване на відстані до 300 метрів, повідомив портал mil.in.ua.

Ворог ховав унікальну станцію в тилу, ретельно маскував і часто передислоковував. Вистежити РЛС вдалось завдяки контррозвідникам із 13 Головного управління СБУ, які “полюють” за таким рідкісними цілями.

“Розташування ворожої техніки у глибокому тилу в Запорізькій області було на дистанції ураження РСЗВ M142 HIMARS, тож машини знищено або пошкоджено ракетами GMLRS з касетною БЧ, якими по окупантах відпрацювали Збройні Сили України”, — повідомив у Telegram журналіст Андрій Цаплієнко.

30 сеpпня. Яке цеpковне cвято cьогодні, що не ваpто pобити до пoлудня
Яке церковне свято відзначають 30 серпня за новим і старим стилем, заборони цього дня, у кого іменини.

Удар росіян по Харкову: кількість постраждалих сягнула майже сотні, серед них багато дітей
Зросла також кількість загиблих

Кинули напризволяще 50 людей: ТЦК забрали водія туристичного автобуса посеред Яремчого
У Івано-Франківській області 30 серпня правоохоронці та працівники ТЦК затримали водія туристичного автобуса із Полтавщини, де перебували 50 людей. Це сталося у місті Яремче. Чоловік, з я…

Залишити відповідь