ЗСУ вигадали нову успішну схему, як збивати “шахеди”, – Forbes

Війна

ЗСУ вигадали нову успішну схему, як збивати “шахеди”, – Forbes

Через цю інновацію вдалось підвищити відсоток збиття іранських “мопедів”.

За перші 11 днів вересня окупанти запустили по Україні понад 400 ударних дронів “шахед” і це новий сумний рекорд. Але ЗСУ дають відсіч шляхом зміни тактики боротьби зі зростаючою загрозою “шахедів”.

Тисячі мікрофонів на стовпах по усій країні

Як підрахувало видання Forbes, частота дронових атак зростає: у серпні таких було майже 800, що є найвищим показником цього року. Водночас характер атак дронами росіяни змінюють, щоб зробити їх ефективнішими.

Всупереч усім хитрощам росіян щодо використання “шахедів”, Україна вигадала інноваційну систему їхнього виявлення: по всій країні безліч мережевих мікрофонів, встановлених на стовпах, прослуховують звук двигуна Shahed, а центральна система ППО зіставляє дані мікрофонів, щоб відслідковувати маршрут кожного дрона та обчислювати його ймовірну ціль.

Мобільні групи ППО потім висуваються на позицію для перехоплення “шахедів”, отримуючи дані через планшети. Видання зазначило, що оскільки більшість чоловіків на передовій, деякі такі мобільні групи складаються з жінок-добровольців.

Від мобільних груп ППО дрони тікають… у небо

Однак, журналісти зазначили, що в останні кілька місяців ворожі дрони почали літати на великій висоті та знижуватися лише перед ціллю.

“Дрони змінили тактику і літають над Україною на висоті 2 км, а часто і 4-5 км. Це зроблено для того, щоб уникнути потрапляння під удар мобільних вогневих груп”, – зазначив аналітик Сергій Флеш у Телеграм-каналі.

Видання зазначило, що Україна береже ракети Patriot і Iris для балістичних ракет, а не для безпілотників, а це змусило її змінити тактику. Зокрема, Військово-повітряні сили стали ключовим гравцем у боротьбі з дронами. Журналісти зазначили, що відеоролики показують, як українські гелікоптери збивають “шахеди”, і тепер це, схоже, стандартна тактика. Дрони, що летять високо, виявляються радаром ППО, а вертоліт Мі-8 може летіти поруч, поки бортовий стрілець стріляє по ньому з кулемета. Вертольоти Мі-24 також використовуються для цієї мети, збиваючи дрони за допомогою 23-мм гармати.

“Ця тактика виявилася успішною. У серпневому звіті зазначено, що рівень знищення “шахедів” зріс до 91% за останні півроку порівняно з 80% за попередні шість місяців”, – ідеться в публікації.
Водночас альтернативні способи боротьби з цими дронами також працюють, навіть коли їх не збивають. “Останнім часом спостерігається зростання кількості “шахедів”, які збилися з траєкторії і не влучають не тільки у свої цілі, а й не потрапляють у країну, в яку їх було запущено”, – зазначили журналісти.

Зокрема, в ніч на 11 вересня, три “шахеди” зробили петлю і повернулися назад у РФ. Крім того, кілька дронів у серпні увійшли в повітряний простір Білорусі, де деякі з них були перехоплені винищувачами. Принаймні один Shahed пролетів над територією Польщі 26 серпня. 7 вересня Румунія підняла винищувачі, коли Shahed перетнув кордон. 9 вересня Латвія підтвердила, що російський дрон впав на її території.

Угорська національна нафтова компанія домовилася з Росією про постачання нафти через УКРАЇНУ.
Угорська енергетична компанія Mol Nyrt заявила, що уклала угоду, яка забезпечить безперервне постачання російської нафти трубопроводом, що проходить через Україну

Ворог визначив нову дату, до якої хоче захопити Часів Яр
З дев’ятим травня в окупантів не склалося, тепер нова мета.

ВЦІЛІВ ЛИШЕ “ХВІСТ”: У РФ ШКОЛЯРІ СПАЛИЛИ ВЕРТОЛІТ МІ-8, ЇМ ПООБІЦЯЛИ 5 МІЛЬЙОНІВ
На аеродромі РФ у Ноябрську згорів вертоліт Мі-8, вартістю майже 300 млн руб, стверджують журналісти. Підпал вчинили двоє неповнолітніх, яким нібито пообіцяли за це 5 млн руб

Залишити відповідь