З’явився пластик, що містить бактерії для власного знищення

Політика

Вчені створили новий тип «живого пластику», який може розкладатися в певних умовах. Це вдалося завдяки використанню спор бактерій, які здатні виживати у важких умовах і залишатися неактивними протягом тривалого часу. Про це йдеться у дослідженні у журналі Nature Chemical Biology.

Команда дослідників з Китайської академії наук на чолі з професором Чжоцзюнем Даєм генетично модифікувала бактерії Bacillus subtilis, щоб вони виробляли фермент, який розкладає пластик. Коли бактерії піддаються стресу, вони перетворюються на спори, які потім інтегрують у пластиковий матеріал.

Отриманий пластик залишається міцним і стабільним у звичайних умовах. Однак коли на нього наноситься певний фермент, спори «оживають» і починають виділяти фермент, який повністю розкладає пластик протягом шести-семи днів. Цей процес також можна активувати шляхом компостування, що дозволяє пластику повністю розкластися за 25-30 днів.

Хоча звичайний пластик PCL теж розкладається з часом, це відбувається значно повільніше. Вчені також з’ясували, що спори можна додавати навіть у неперероблювані пластики, такі як поліетилен, і викликати їх активність шляхом подрібнення матеріалу.

Додаткові дослідження допоможуть визначити, наскільки ефективно фермент розкладає різні види пластику.Читайте також:

Дослідники з Інституту ATLAS Університету Колорадо в Боулдері розробили інноваційну машину для прядіння текстильних волокон з екологічно чистих матеріалів, таких як желатин.

Дослідники з Університету науки та технологій Хуачжун представили новий гелевий датчик, який можна імплантувати в мозок, що полегшує моніторинг здоров’я пацієнтів із черепно-мозковими травмами або раком.

Шведські дослідники з Університету Лінчепінга та Університету Бораса працюють над технологією «текстильних м’язів», яка може змінити підхід до створення екзоскелетів та інших пристроїв для носіння.

⚡️⚡️⚡️ Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь