9 травня – день Миколи Чудотворця весняного! Що категорично не можна робити в це свято, аби не втратити достаток удома

Uncategorized, Світ

Яке церковне свято відзначають 9 травня за новим і старим стилем, що не можна робити, у кого іменини.

9 травня православні віряни святкують Світлий четвер, за новим церковним календарем цього дня відзначають перенесення мощів Миколи Чудотворця, а також день пам’яті преподобного Йосипа Оптинського.

У народному календарі – Микола Теплий.

Про звичаї, прикмети і заборони 9 травня, що відзначають у церкві за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

9 травня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

Четвертий день великодньої седмиці (тижня) називають Світлий четвер. У цю дату, як і протягом усього Світлого тижня, заведено славити воскресіння Христа, відвідувати церкву – у храмах відбуваються святкові богослужіння і навстіж відчинено Царські врата, а також молитися, дякувати і вітати зі святом близьких.

***

9 травня за новим церковним календарем (22 травня – за старим) згадують преподобного Йосипа Оптинського. У миру його звали Іван Литовкін, він народився 1837 року, в Харківській губернії. Рано залишився без батьків, його страшна сестра пішла в монастир, а потім надіслала листа з порадою їхати в Оптину пустинь.

Преподобний старець Амвросій благословив Івана залишитися в пустелі, і він став помічником-келійником у старця. Пізніше прийняв постриг з ім’ям Йосип, а за якийсь час старець Амвросій став відсилати відвідувачів запитати поради у Йосипа. Вражало, що його слова збігалися з тим, що говорив сам старець. Після смерті преподобного Йосип став духівником Оптиної Пустелі та жіночої Шамординської обителі. Але залишався суворим до себе і не відмовився від аскетичних звичок, незважаючи на слабке здоров’я. Йосип умів будь-кого наставити й утішити, а сила його молитви була вищою і дорогоціннішою за будь-які слова. Помер преподобний 1911 року, у лику святих його прославили 2000-го.

***

9 травня за новим церковним календарем – день Миколи Чудотворця весняного. У цю дату згадують перенесення мощей Миколи Чудотворця з малоазійських Мір Лікійських в італійське місто Барі.

Свято 9 травня за старим стилем – Світлий четвер, священномученика Василя, єпископа Амасійського.

Про що говорять прикмети на 9 травня

У народному календарі 9 травня – свято Микола Весняний або Микола Літній. За прикметами дня судять, якою буде погода надалі та врожай:

дощ цього дня – влітку не буде посухи і буде гарний урожай;
якщо холодно – тепло настане тільки на Трійцю;
жаби голосно співають – до врожаю вівса;
зацвіла калина – можна купатися в ставку.
Вважається, що з Миколою Весняним приходить справжнє літнє тепло.

Що не можна робити 9 травня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися, сваритися і лихословити, бажати будь-кому зла і відмовляти в допомозі. Цього дня, як і інших на великодньому тижні, не постять.

Народні прикмети не радять брати гроші в борг і позичати, стригти волосся і нігті, а також виносити сміття після заходу сонця – винесеш достаток із дому. Не можна користуватися гострими предметами, за винятком ножів і садового інвентарю.

Що можна робити 9 травня

У свято добре піти до церкви, помолитися святому. Раніше існувала традиція освячувати водуоду – вважається, що цього дня вона набуває цілющих властивостей. Освячену на Миколу воду п’ють у разі хвороб і окроплюють нею дім. Якщо цього дня не було дощу, просили святого, щоб послав цілющу вологу.

У цей день не можна нічого робити на догоду собі, важливо допомогти ближньому – подати милостиню, пожертвувати гроші, продукти чи одяг на благодійність, адже святий Миколай сам завжди допомагав нужденним.

У народі Світлий четвер також називають Навський четвер або Великдень мертвих. Цього дня за народною традицією поминають покійних близьких, у деяких областях ідуть на цвинтарі, але це не входить у традиції православної церкви. Також наші предки цього дня садили картоплю і сіяли пшеницю.

9 травня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Микола, Сергій, Денис.

Джерело

Залишити відповідь