Новий закон передбачає відповідальність ФОПів за хабар

Політика

Одним із елементів антикорупційоної боротьби є імплементація західних норма та законів в українське законодавство. Також Україні потрібно враховувати рекомендації, які розробляються Організацією економічного співробітництва. Серед них — закон №10319, який запроваджує неможливість відрахування сум хабарів з податкової бази.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцев Данило під час конференції «Україна на шляху до ОЕСР та приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом».

«Закон дуже змінився до другого читання. Думаю, у наступному місяці він буде вже розглядатися у другому читанні у парламенті. Спочатку ми виходили з декількох речень, але прийшли до того, що переписали його майже повністю. Ми додали українських посадових осіб, бо першочерговий варіант законопроєкту стосувався лише публічних осіб, які діють за кордоном. Ми додали українських посадових осіб, тому що ми не розуміємо, чому це їх повинно обходити, а по-друге, щоб другий раз не вставати. Потім ми поширили податкові наслідки хабарництва на всі суб’єкти, не тільки на юридичних осіб на загальній формі фінансування, але і на ФОПів — на всіх тих, хто може фінансувати та надавати хабарі, непрямими способами фінансувати цих посадових осіб, передбачивши для них відповідні наслідки», — повідомив під час конференції Гетманцев.

Також був уточнений механізм, за яким здійснюється обмін інформацією з іноземними державами щодо корупції.

«Найголовніші зміни стосуються триступінчастої моделі неврахування витрат. Перша — ми покладаємо на платника обов’язок не враховувати у витратах платежі, які мають ознаки хабара. Це може бути різні форми хабарю. Навіть можлива плата за навчання дитини, чи палата за участь у спортивних змаганнях. Вони можуть бути неочевидними і саме для цього НАБУ повинно визначити критерій таких дій. Ми покладаємо на платника обов’язок корегування самостійно. Другий ступень — корегування здійснюється на підставі перевірки контролюючого органу за зверненням платника до контролюючого органу. Воно викликає крім корегування ще й сплату 9-18% штрафу. І третє — це вирок суду, на підставі якого вже здійснюється обов’язкове корегування. І власне тут вже 50% штраф», — зазначив Гетманцев.На думку нардепа, такий підхід дає можливість платнику своєчасно відреагувати на відповідні свої  операції і відповідним чином відобразити їх у обліку.

Нагадаємо, що 16 вересня у Києві пройшла конференція «Україна на шляху до ОЕСР та приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом», яка зібрала наших партнерів у цьому питанні.

Гетманцев повідомив під час конференції, що завдяки жорсткій політиці у сфері оподаткування протягом останніх 2,5 років ми маємо безпрецедентне збільшення надходжень до державного бюджету

У своєму вітальному слові посол США у нашій країні Бріджит Брінк нагадала, навіщо Україні потрібно побороти корупцію. Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова повідомила, що протидія корупції — є ключовим моментом приєднання нашої держави до ЄС.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністр юстиції Ольга Стефанішина зазначила, що відповідні законопроєкти для приєднання до Конвенції ОЕСР будуть розглянуті до кінця року.

НАБУ стало одним із головних майданчиків, де обговорювалися законодавчі зміни, необхідні для приєднання до Конвенції Організації економічного співробітництва (ОЕСР) про боротьбу з хабарництвом.

Деталі потрібного законопроєкту розкрив Олександр Банчук, заступник Міністра юстиції України та член робочої групи по приєднанню до Конвенції Організації економічного співробітництва (ОЕСР) про боротьбу з хабарництвом.

Виконуючий обов’язки голови робочої групи Організації економічного співробітництва та розвитку Кріс Байсорські повідомив, що Україна два роки тому подала офіційну заявку на приєднання до Конвенції організації. На його думку, при роботі з реалізацією цього плану в Україні було отримано такий досвід, який можна застосовувати у інших країнах.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь