Стало відомо, чи вистачить Україні газу на опалювальний сезон

Політика

Запаси газу в українських сховищах досягли 12,4 млрд кубічних метрів. Минулої зими Україна використала близько 6,8 млрд куб м.

Про це повідомляє ExPro.

Цього опалювального сезону споживання газу, зокрема для генерації електроенергії, очікується на рівні минулого. Водночас, через збільшений видобуток природного газу «Укргазвидобуванням» та додатковий ресурс «Укрнафтобуріння» обсяги відборів споживачами України плануються на рівні, нижчому за показники минулого опалювального сезону.

Таким чином, накопиченого газу в сховищах достатньо для проходження зими. Крім того, Україна має ще близько місяця до початку опалювального сезону для того, щоб накопичити додаткові обсяги газу в сховищах.

Також НАК «Нафтогаз України» з початком вересня розпочала закачування природного газу з Європи, закупленого за кошти ЄБРР, для створення додаткових резервів на зиму. За інформацією ExPro, компанія протягом вересня закачала до «митного складу» українських ПСГ близько 158 млн куб м природного газу. У жовтні, як очікується, обсяги закачування на митний склад зростуть.«Цього року закачування газу відбувалося в надзвичайно складних умовах. Зокрема, під посиленими обстрілами. Тим не менше, ми бачимо позитивну динаміку наповнення підземних сховищ. По-перше, за рахунок збільшення обсягів видобутку українського газу. По-друге, «Нафтогаз» формує резервні запаси через закупівлю певних обсягів природного газу за кордоном та закачування їх до «митного складу» ПСГ. Враховуючи наявні на сьогодні запаси, можемо робити стримані позитивні прогнози, що газу на опалювальний сезон вистачить», – зазначає директор ExPro Consulting Геннадій Кобаль.

Раніше було названо дату, коли розпочнеться опалювальний сезон у столиці.

Міжнародне енергетичне агентство (IEA) попереджає, що зима 2024 року буде найскладнішим випробуванням для України з моменту початку російського вторгнення.

Також нагадаємо, що Євросоюз створить у себе резерв дизельного пального, щоб допомогти Україні пройти нинішній опалювальний сезон.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь