Ексофіцера Штазі судитимуть за вбивство поляка пів сотні років тому

Політика, Світ

Німецька прокуратура вимагає 12 років ув’язнення для колишнього співробітника таємної поліції Німецької Демократичної Республіки «Штазі» 80-річного Манфреда Н. Його обвинувачують у вбивстві у 1974 році поляка Чеслава Кукучки на прикордонному переході.

Про це повідомляє AFP.

Манфреда Н. у жовтні 2023 року обвинуватили в навмисному вбивстві Кукучки 29 березня 1974 року. На той момент 31-річний підсудний входив до складу оперативної групи Міністерства державної безпеки НДР.

Того дня 38-річний Кукучка хотів виїхати до Західного Берліна, увійшов до польського посольства, погрожуючи підірвати бомбу у портфелі (яка виявилась муляжем), якщо його прохання не задовольнять.

Вважається, що співробітники посольства задовольнили прохання Кукучки й попередили владу НДР. Але Штазі отримали наказ зробити поляка «нешкідливим» – евфемізм на позначення ліквідації політичних опонентів.Кукучка пройшов два з трьох контрольних пунктів на берлінській станції Фрідріхштрассе – тодішньому прикордонному переході між НДР і ФРН. Після цього його застрелив Манфред Н. Свідками злочину стали три школярки із Західної Німеччини, які поверталися з екскурсії. Їх викликали для свідчень.

Справа щодо вбивства Чеслава Кукучки розслідувалась кілька разів і у 2016 році була відкрита вчетверте – коли слідство отримало нові дані про особу стрільця з архівів Штазі. Сам він свою провину заперечує, але виступати у суді відмовляється.

Суд у справі триває з березня 2024 року. Вирок очікується 14 жовтня.

Лише за офіційними даними щонайменше 140 людей були вбиті під час спроб перетнути Берлінський мур між 1961 і 1989 роками, а ще сотні загинули, намагаючись втекти зі Східної Німеччини до Західної іншими способами.

Раніше Вищий суд Берліна засудив до умовного терміну 56-річного Єнса Ф., який передав плани поверхів Бундестагу російській розвідці. Виявилося, що він колись неофіційно працював у «Штазі».

Також стало відомо, що «Штазі» прикривала нацистів, які працювали в Освенцімі.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь