Гуменюк відповіла на критику журналістів, які закликали її усунути: «Абсолютна неправда»

Політика, Суспільство

Начальниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк назвала «абсолютною неправдою» критику медійників, які стверджували про заборону заїзду на Херсонщину в підтоплені міста і села в день підриву Каховської ГЕС. Журналісти закликали замінити Гуменюк «на більш компетентну людину».

В етері «Радіо Свобода» Гуменюк заявила, що у заяві медійників «зазначені факти без жодного доказу».

Вона наголосила, що жодне порушення з боку Центру стратегічних комунікацій Обєднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня не було допущено. А всі заходи виконувалися у відповідності до розпоряджень вищестоящих штабів і відповідного наказу.

«Висвітлення відбувалося навіть в надскладних умовах. Те, що закидається про невисвітлення наслідків трагедії Каховської ГЕС, — це абсолютна неправда. Тому що було відпрацьовано понад 800 запитів протягом одного тижня одразу після підриву Каховської ГЕС, у спрощеному порядку. І всі офіцери мого напрямку працювали самовіддано і дуже оперативно та логічно. Але з огляду на безпеку операції», — сказала Гуменюк.

Вона додала, що під час війни військові працюють над тим, щоб безпека операції була збережна: «І операція, як бойовий компонент стратегічного планування, перебуває у веденні командувача. Його рішення є визначальним».

Що передувало?

Учасники Медіаруху, журналісти та медіа, звернулися до військового керівництва з проханням усунути Наталію Гуменюк від управління об’єднаним пресцентром ОК «Південь».

Підписанти зазначають, що Гуменюк перешкоджає висвітленню злочинів росіян і не дає журналістам показувати подвиг оборонців Херсонщини. А фіксувати воєнні злочини вдається здебільшого завдяки обходженню обмежень, встановлених у зоні підпорядкування Гуменюк, а не за її сприяння.

«Ми бачимо обличчя захисників Донеччини, Луганщини, Харківщини, Запоріжжя, але не бачимо облич захисників Херсонщини. На Херсонщині ми бачимо лише пані Гуменюк», — ідеться в заяві.

Крім того, як зазначає Медіарух, на відміну від інших напрямків, на Херсонщині немає доступу до шпиталів і стабпунктів, де лікують поранених захисників та цивільних.

Тож журналісти звернулися до головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, міністра оборони Рустема Умєрова та начальника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича з проханням замінити Гуменюк на посаді та забезпечити доступ репортерів до районів Херсонщини й сусідніх регіонів.

Нагадаємо, у грудні 2023 року низка ЗМІ, посилаючись на допис Гуменюк, повідомили, що вона пішла з посади керівниці пресцентру Сил оборони України «Південь». Однак згодом Гуменюк пояснила, що її допис неправильно зрозуміли.

читайте також

У Генштабі спростували, що Ганна Маляр стала їхньою комунікаційницею

Залишити відповідь