Інфляція у єврозоні впала до мінімуму за останні три роки

Політика, Світ

У вересні 2024 року інфляція в єврозоні знизилася до 1,8% у річному вираженні, що є найнижчим показником за три роки і вперше опустилася нижче за цільовий рівень Європейського центрального банку (2%) з червня 2021 року.

За даними Eurostat, це значне уповільнення порівняно з серпневим показником у 2,2% і аналітичними очікуваннями на рівні 1,9%.

Головною причиною зниження інфляції стало падіння цін на енергоносії, які у вересні подешевшали на 6%. Інфляція у сфері послуг також дещо знизилася до 4%. Водночас ціни на харчові продукти, тютюн та алкоголь трохи підвищилися до 2,4%.

Це зниження інфляції підвищує ймовірність того, що Європейський центральний банк може знизити процентні ставки на наступному засіданні.

Раніше ми писали, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) зберіг прогноз зростання економіки України в 2024 році на рівні на 3,0%. Прогноз на 2025 рік погіршено з 6,0% до 4,7%.Також нагадаємо, що федеральна резервна система (у США виконує функцію центрального банку) 18 вересня знизила облікову ставку на 0,5%.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь