Лівія вирішила відновити видобуток і експорт нафти, які були зупинені через кризу

Політика, Світ

Видобуток сирої нафти в Лівії відновиться найближчими днями після політичної та фінансової кризи, яка призвела до майже місячної зупинки.

Як повідомляє enkorr, перекачування нафти поступово відновиться з 1 жовтня, а повне повернення до нормальної роботи планується на 2 жовтня.

Зупинка видобутку була спричинена суперечками щодо призначення нового керівника Центрального банку Лівії, які вдалося вирішити, що стало важливим кроком для стабілізації енергетичного сектора країни.

Лівія є основним постачальником сирої нафти для Італії. У першому кварталі 2024 року 21% італійського імпорту нафти припадав саме на Лівію, що зробило її ключовим постачальником, випередивши Казахстан і Азербайджан. Однак політична криза, яка вибухнула в серпні, різко зменшила експорт через боротьбу за контроль між адміністраціями Тріполі на заході та Бенгазі на сході Лівії. Це призвело до припинення нафтовидобутку на головних родовищах і завдало значних втрат економіці, що сильно залежить від експорту нафти.

Раніше ми писали, що російський «тіньовий флот» транспортує нафту через Фінську затоку сотнями танкерів, багато з яких непридатні для виходу в море.Також нагадаємо, що постачання нафтопродуктів з Індії досягли найвищого рівня з березня 2022 року.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь