Новий генсек НАТО назвав чинники, від яких залежить вступ України

Політика, Світ

Вступ України до НАТО залежить від кількох чинників, головний з яких це війна.

Про це сказав на пресконференції генсек НАТО Марк Рютте.

Рютте наголосив, що підтримує продовження допомоги Україні. І чиновники як у США, так і в Європі розуміють, що якщо російський диктатор Володимир Путін отримає бажане, це означатиме погіршення безпекової ситуації для Альянсу.

“Я працював з Дональдом Трампом багато років. І я тісно спілкувався з Камалою Гарріс. Я їх поважаю і я абсолютно впевнений, що в цьому питанні вони знають, що необхідно… Я впевнений, що ми залишатимемося об’єднаними. Тому що всі розуміють, для чого це необхідно. Наша оборона, наші цінності поставлені на карту”, – додав він.

Рютте нагадав, що на вашингтонському саміті НАТО країни Альянсу говорили про Україну та її майбутнє в НАТО.”Але перше – нам потрібно вирішити питання війни. Щоб Україна отримала перевагу як незалежна демократична країна. Це наш пріоритет. Я не хочу зараз вдаватися в деталі який шлях попереду вступу України до НАТО. Але багато залежить від лідерів України, як розвиватиметься війна”, – уточнив він.

Генсек підкреслив, що зараз увага країн Альянсу має бути зосереджена на військових зусиллях, оскільки чим більше вони допомагають Україні, тим швидше закінчиться війна. Російський диктатор володимир путін має зрозуміти, що країни Заходу не здаватимуться.

“Ми хочемо, щоб Україна отримала переваги і в результаті, коли ми говоритимемо про мир, саме уряд України має вирішити, коли вони будуть готові вести переговори. Ми маємо спостерігати, як розвиватимуться події у наступні місяці, роки. І в цьому контексті вирішувати членство в НАТО. Але зараз у цей момент дуже важко передбачити, якою буде ситуація”, – пояснив Рютте.

Також генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив про необхідність підтримати Україну та наближення її до членства в Альянсі. Без незалежної та сильної України в Європі не буде надійної безпеки.

Рютте закликав не слухати ядерні погрози росії. Він акцентував, що союзники зараз не бачать прямих ризиків застосування ядерної зброї.

Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте висловив підтримку Україні в контексті її права на самооборону, включаючи можливість здійснення далекобійних ударів по території росії.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь