Новини дня: Свято захисників України, удар росіян по Херсону та Запоріжжю, удар Ірану по Ізраїлю

Політика

В Україні відзначили День захисників і захисниць, привітавши наших Героїв, які продовжують боронити країну від російських загарбників, та віддавши шану Героям, які віддали своє життя за нас. Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте офіційно став новим генеральним секретарем НАТО і вже у цій якості висловив підтримку Україні у її боротьбі за незалежність. Київ виказав занепокоєння з приводу можливої наземної операції Ізраїлю у Лівані. Іран випустив по єврейським містам від 350 ракет.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 1 жовтня.

День вдячності нашим захисникам

В Україні відзначили День захисників і захисниць, привітання з яким надходили як з фронту, так і з різних куточків світу. Зокрема посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до українців і запевнила у непохитній підтримці Вашингтоном народу України.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять всіх захисників, чоловіків і жінок, які віддали своє життя, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України. Ціна є надто високою, і ми теж це відчуваємо. Зараз більш як 20 членів моєї команди у посольстві США в Україні воюють на захисті України, двоє з яких принесли найвищу жертву.

Бріджит Брінк

Посол США в Україні

Cьогодні ми відзначаємо День захисників і захисниць України. Війна росії зробила Європу публічним інвестором номер один в оборонний сектор України. За російські гроші ми розміщуємо замовлення на зброю і техніку для захисту країни – й наших спільних цінностей. Ви довели, що бачення європейського майбутнього – де ми можемо жити, працювати і співпрацювати – сильніше будь-якої тіні минулого.

Представництво ЄС в Україні

Заява

З одного з найгарячіших напрямків привітання написав колишній муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Ісмагілов Саїд, якій з перших днів повномасштабного вторгення знаходиться на передовій.

Побратими і посестри, добровольці і військовослужбовці, з нашим святом нас! Цього разу нічого не буду писати, бо ви і так все знаєте і розумієте, навіщо казати зайве? Тримаємось і переможемо!

Ісмагілов Саїд

Колишній муфтій Духовного управління мусульман України «Умма»

Також привітання надійшло від Легіону «Свобода Росії»: «Вітаємо побратимів із Сил оборони України з Днем захисників та захисниць! Цього дня український народ дякує чоловікам та жінкам усіх національностей за захист своєї суверенної держави. Разом ми щодня наближаємо перемогу над загарбниками та відновлення історичної справедливості. Для нас велика честь стоять у спільному строю з кожним із вас!»

Вітання підкріпили новими досягненнями:

У цей день наші захисники отримали нагороди та знаки пошани від президента Володимира Зеленського під час урочистої церемонії складання клятви ліцеїстами у Києві.

951 день битви за державу, 951 день ви пишете історію на полі бою. Віддаєте себе, аби не віддати Україну. Ті, хто був народжений воїном, й ті, хто ним став, змінив своє власне життя, аби наша свобода була незмінною, хто мав іншу професію, але не хотів жити під іншим прапором. Хто сказав собі: я не маю іншого вибору, адже це моя Батьківщина, це моя Україна, тож я буду її захищати.

Володимир Зеленський

Заява

Президент України підписав указ про присвоєння звання Героя України за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові пілоту Пільщикову Андрію (посмертно) більш відомому за позивним «Джус».

Найвищої державної нагороди «Золота Зірка» посмертно нагороджені:

  • Старший сержант Сергій Костюченко. У 2014–2015 роках брав участь в АТО, а з початком повномасштабного російського вторгнення захищав Чернігівщину. У складі мінометного розрахунку знищив дивізіон балістичних ОТРК «Іскандер», шість вантажних автомобілів, а також бронеавтомобіль «Тигр». У червні 2022 року на Донеччині, коригуючи вогонь міномета, допоміг ліквідувати штурмову групу окупантів.
  • Капітан юстиції Андрій Суботін. Брав участь в обороні Маріуполя. Група прикордонників, у складі якої був Андрій Суботін, під час розвідки підземних комунікацій комбінату «Азовсталь» виявила укриття, де понад три тижні перебували 80 цивільних. Попри артобстріли воїни принесли воду та їжу. Андрій Суботін загинув 7 травня 2022 року від пострілу снайпера на території «Азовсталі».
  • Молодший сержант Петро Федорчук. Захищав Маріуполь, евакуював поранених із передньої лінії оборони. Також коригував вогонь бригадної артилерії, завдяки чому вдалося знищити колону ворога та ще п’ятьох окупантів на заводі імені Ілліча, де він виявив позицію ворога.

Володимир Зеленський відзначив «Золотою Зіркою» Героя України ще трьох захисників:

  • Полковник Дмитро Волошин, командир 82-ї окремої десантно-штурмової бригади. Цьогоріч у травні підрозділи бригади, зокрема, зупинили російський наступ на Харківському напрямку. Із серпня особовий склад бригади бере участь в операції на Курщині. Орієнтовні втрати ворога: понад 1500 осіб живої сили, 335 одиниць озброєння та військової техніки.
  • Молодший сержант Тимофій Орел. З використанням FРV-дронів знищив 434 російських окупанти та ще 346 поранив, ліквідував 134 одиниці броньованої техніки, зокрема 42 танки, 10 МТ-ЛБ, 28 БТР та 44 БМП.
  • Лейтенант Богдан Цимбал. Лише з вересня 2023 року до вересня 2024 року знищив близько ста російських загарбників, танк, п’ять гармат, дев’ять військових автомобілів. Зазнав поранення, але вже через два місяці продовжив виконувати бойові завдання в районі Серебрянського лісництва.

Серед нагороджених — старший сапер-оператора Мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України Михайло Іванченко. Він отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня, оскільки не побоявся знешкодити у Києві ворожу крилату ракету Х-101, яка могла здетонувати будь-якої миті. У ДСНС повідомили, що цей вид зброї ще не досліджений, є новітнім зразком озброєння рф. 19 серпня 2024 року Михайло Іванченко, під час розмінування столиці, власноруч встановлював накладний заряд на касетний елемент 136в3 касетної крилатої ракети Х-101.

«Ризикуючи власним життям він зміг знешкодити ворожу ракету, забезпечуючи безпеку своїм колегам і мирному населенню», — повідомили у ДСНУ.

Також був відзначений орденом «За мужність» ІІІ ступеня поліцейський з Донеччини Артем Щусь начальник відділу поліції № 2 Покровського райуправління поліції. У Національній поліції повідомили, що полковник поліції Артем Щусь є членом екіпажу поліції «Білий янгол», який займається евакуацією людей із зони активних бойових. Його екіпаж вивіз понад 1600 людей. Він особисто надав першу домедичну допомогу більше ніж 650 пораненим унаслідок російських обстрілів. Полковник був одним з тих, хто організовував рятувальну операцію в місті Курахове, де в результаті російського обстрілу було пошкоджено 10 багатоповерхових будинків.

В цей день вперше в історії новостворених ліцеїв безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС, 465 учнів у Києві, Дніпрі, Івано-Франківську та Вінниці урочисто присягнули любити рідну землю, знати історію, шанувати символи та робити усе задля розвитку та процвітання України.

951 доба війни

Станом на ранок 1 жовтня з моменту повномасштабного вторгнення нашим славним захисникам вдалося ліквідувати 654 430 російських загарбників.

Голова Донецької обласної адміністрації Вадим Філашкін повідомив, що у Вугледарі тривають бої в межах міста. Усіх дітей звідти вже вдалося евакуювати, але у місці залишається 107 мирних жителів. Аналітики проєкту Deepstate повідомляють, що російські терористи увійшли у Вугледар із заходу та півдня. З публікацій росіян випливає, що піхота окупантів просувається містом і займає багатоповерхівки.

Звісно, російські терористи продовжили обстрілювати українські населені пункти. Вранці вони нанесли удар по Запоріжжю, унаслідок чого одна людина загинула, 18 – отримали поранення. Удари нанесено по двох районах обласного центру. Пошкоджено багатоповерховий житловий будинок, приватні домоволодіння, автомобілі місцевих мешканців.

Країна-агресор вранці 1 жовтня вдарила по центру Херсона. Ворог обстріляв ринок та зупинку. За попередніми даними, убиті шестеро людей. Ще четверо отримали пораненя, одну людину вдалося стабілізувати. Під ударом опинилися торгівельні точки, де зранку херсонці купляли чи продавали продукцію.

 

Перший день генсека Рютте

Марк Рютте 1 жовтня офіційно стає новим генеральним секретарем НАТО. На першій своїй прес-конференції у цій якості він зазначив, що Україна буде головним питанням у списку його пріоритетів як нового очільника Альянсу.

Ми маємо зробити так, щоб Україна вистояла як суверенна, незалежна, демократична нація. Ми повинні витрачати більше. Ми повинні підвищити нашу колективну оборону.

Марк Рютте

Генеральний секретар НАТО

Також він висловив підтримку Україні в контексті її права на самооборону, включаючи можливість здійснення далекобійних ударів по території росії іноземною зброєю. Але такий дозвіл має надавати кожна країна окремо.

Готов Рютте співпрацювати з обома кандидатами у президенти США.

Я працював з Дональдом Трампом багато років. І я тісно спілкувався з Камалою Гарріс. Я їх поважаю і я абсолютно впевнений, що в цьому питанні вони знають, що необхідно… Я впевнений, що ми залишатимемося об’єднаними. Тому що всі розуміють, для чого це необхідно. Наша оборона, наші цінності поставлені на карту.

Марк Рютте

Генеральний секретар НАТО

В цілому Україна готова співпрацювати із новим генсеком з надією, що саме при Рютте ми станемо повноправним членом Альянсу.

Вітаю Марка Рютте зі вступом на посаду Генерального секретаря НАТО. Я бажаю йому успіхів на цій новій посаді та сподіваюся на продуктивну співпрацю задля зміцнення євроатлантичної безпеки і нашого партнерства з Альянсом на шляху України до набуття повноправного членства в НАТО.

Володимир Зеленський

Президент України

Війна на Близькому Сході

У ніч на 1 жовтня Ізраїль завдав повітряного удару по столиці Сирії. У результаті ізраїльського удару по Дамаску троє людей загинуло, в тому числі відома місцева телеведуча Сафаа Ахмед. Відеозаписи, розміщені в соціальних мережах з географічною прив’язкою, показують, що вибух стався поруч з будівлею сирійського телекомунікаційного оператора, на захід від військового аеропорту міста.

Адміністрація Джозефа Байдена заявила, що Іран готує удар балістичними ракетами по Ізраїлю, і вважає цей напад «неминучим». У США є ознаки того, що Іран готується неминуче завдати удар по Ізраїлю. Прямий військовий напад з боку Ірану на Ізраїль призведе до серйозних наслідків для Ірану. Надвечір надійшла інформація про початок ракетної атаки по єврейським населенним пунктам. ЦАГАЛ закликав мешканців не ігнорувати сигнали повітряної тривоги, які пролунали по всьому Ізраїлю.

«Іран випустив ракети територією Ізраїлю. Просимо вас зберігати пильність і суворо дотримуватися вказівок командування тилу», — йдеться в офіційному обліковому записі ізраїльської армії.

Перед цим європейські країни закликали своїх громадян залишити Ліван у зв’язку з початком наземного наступу Ізраїлю проти Хезболли. Британський уряд оголосив про перший евакуаційний рейс з Лівану. Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі попередив, що ситуація в країні може швидко погіршитися.

Франція готується відправити до берегів Лівану десантний вертольотоносець із бойовою групою. Це потрібно на випадок, якщо знадобиться евакуація французьких громадян. За даними французького Генштабу, 30 вересня корабель ВМС країни вирушив для попереднього розміщення біля узбережжя Лівану як запобіжний захід. Одночасно уряд Італії вирішив скоротити чисельність своєї військової місії у Лівані, яка займається навчанням військових цієї країни.

Тим часом Україна висловила свою позицію відносно наземної операції Ізраїлю на території Лівану. В Міністерстві закордонних справ закликали обидві сторони утриматися від масштабної війни.

В Україні з тривогою стежать за розвитком подій у Ліванській Республіці, зокрема у контексті рішення Держави Ізраїль розпочати обмежену сухопутну операцію на території Лівану. Рішуче засуджуючи ракетні обстріли території Ізраїлю з боку угруповання «Хезболла», Україна закликає сторони протистояння до максимальної стриманості, аби запобігти переростанню конфлікту у масштабну регіональну війну.

МЗС України

Заява

Читайте також

Новини дня 30 вересня: Візит до Угорщини, перший сніг, зміна генсека НАТО

Новини тижня: Зеленський зустрівся із Байденом, Гарріс та Трампом, росія атакувала Харків та Кривий Ріг

Новини дня 26 вересня: Атака на Україну, план Трампа по капітуляції Києва та відповідь Байдена

Новини дня 24 вересня: Росіяни зрівняли із землею хлібзавод у Харкові та Вугледар, Ізраїль ліквідував помічника Насралли

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь