Спікера Джонсона закликають подати у відставку через суперечки у Конгресі щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Політика, Світ

Спікера Палати представників США Майка Джонсона закликають подати у відставку через суперечки у Конгресі щодо допомоги Україні та Ізраїлю. Утім, спікер заявив, що не піде з посади.

Про це пишуть CNN та WSJ.

Республіканець Томас Массі, різкий критик подальшої допомоги Україні, заявив, що приєднається до конгресменки-республіканки Марджорі Тейлор Грін у її клопотанні про відставку Джонсона. Грін подала цю пропозицію у березні, але поки що не намагалася домогтися голосування. 

Массі заявив, що Джонсон повинен дозволити Республіканській партії обрати нового лідера, а потім піти у відставку.

Про це він сказав на тлі зростаючого розчарування серед блоку консерваторів тим, що Джонсон неодноразово звертався до демократів з проханням допомогти ухвалити законодавство для фінансування уряду та інших важливих заходів. 

Як пише WSJ, дедалі більше республіканців критикують лідерство Джонсона, зазначаючи, що він «недостатньо жорстко домовлявся з демократами з таких питань, як скорочення витрат».

Крім того, конгресмени висловлювали занепокоєння з приводу його пропозиції ухвалити чотири окремі законопроєкти, об’єднати їх і передати до Сенату США. 

Утім, до кінця 16 квітня жоден інший республіканець не приєднався до пропозиції про відставку, і не було жодних ознак того, що хтось із законодавців міг би замінити Джонсона, якщо його усунуть з посади.

Своєю чергою сам Майк Джонсон заявив, що не піде з посади.

«Я не піду у відставку, і я вважаю абсурдною ідею про те, що хтось може внести пропозицію про відставку, коли ми просто намагаємося виконувати свою роботу», — сказав він.

читайте також

Зеленський переговорив зі спікером Джонсоном: переконував його негайно допомогти Україні

Хто такий Джонсон і як пов’язаний з допомогою Україні?

Республіканця Майка Джонсона обрали спікером Палати представників США — нижньої палати Конгресу США — торік 25 жовтня. Джонсон став третім наймолодшим спікером за понад століття й мав найменший досвід роботи у Конгресі з усіх спікерів за останні 140 років, зауважувало ABC News.

Правозахисна група «Республіканці за Україну», спрямована на заохочення підтримки Києва з боку партії, поставила Джонсону оцінку F, тобто оцінювала його підтримку України як дуже низьку. Його заяви правозахисники вважають антиукраїнськими.

Наразі через опір республіканців у Палаті представників заблокований законопроєкт, який передбачає 60 млрд доларів для України. Цей документ уже схвалений у Сенаті США — верхній палаті Конгресу. Але для того, щоб він потрапив на підпис президенту Джо Байдену, документ іще має пройти нижню палату.

З проханням якомога швидше ухвалити закон до Джонсона зверталися і президент США, і президент України. Джонсон натомість пропонував допомагати Україні у кредит. А нещодавно презентував альтернативні чотири окремі законопроєкти щодо американської допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та про пріоритети національної безпеки, замість одного, вже погодженого у Сенаті.

читайте також

У Білому домі планують розглянути окремі законопроєкти для Ізраїлю та України — Кірбі

Залишити відповідь