Сидите? Тоді слухайте – Кримський міст, ЛОВИ ЗАЛП! Вибух за вибухом – окупанти заверещали!

Політика

У британському виданні The Independent зазначено, що Росія побудувала залізницю від Мелітополя до Ростова та майже не використовує Кримський міст для перевезення військових вантажів, стверджуючи, що руйнування моста вже не є нагальною потребою. Однак полковник запасу ЗСУ Роман Світан категорично не погоджується з таким твердженням.

Зокрема, він заявив, що потік транспорту з військовою амуніцією через Керченський міст зменшено, але не повністю зупинено.

«Автомобільним шляхом по мосту росіяни везуть зброю. Також там є поромна переправа, тому потік досить-таки серйозний. Крім того, Кримський міст — це основний механізм перекидання електроенергії з Тамані до Криму», — сказав військовий експерт.

Оскільки електроенергія забезпечує російські військові об’єкти в Криму, полковник Світан вважає, що Керченський міст однозначно потрібно ліквідувати. Водночас він прогнозує, що удар по мосту буде завдано, коли росіяни вирішать, що вже не можуть чекати, і послаблять підготовку до протидії.

Нагадаємо, раніше військовий експерт Ігор Романенко висловився, що питання знищення Кримського мосту не стоїть на першому місці, бо маємо набагато важливіші проблеми на фронті.

«Якщо казати про те, чим саме знищити Кримський міст, то у нас для цього є відповідний інструментарій. Це теоретично можуть бути крилаті ракети Storm Shadow великої дальності або ракети SCALP. Їхня кількість обмежена, але можливість застосування є», — розповідає Ігор Романенко.

Він додає — щоб знищити Керченський міст повністю, потрібно застосувати комплексну систему засобів ураження з повітря, моря та навіть з-під води. Експерт зазначає, якщо вже знищувати міст, то потрібно робити це так, щоб він більше не мав шансів на відновлення.

«Я думаю, що багатьом українцям хочеться, щоб цей міст пішов під воду. І у багатьох чешуться руки, аби це зробити. Але тут виникає просте запитання: чи на часі це робити саме зараз? Особисто я вважаю, що нам зараз не до знищення цього «сакрального мосту Путіна», бо у нас є більш глобальні проблеми, нам потрібно зупинити просування противника на фронті — це найголовніше зараз», — каже Ігор Романенко.

Експерт зауважує, що рішення про знищення Кримського мосту потрібно ухвалювати відповідно до ситуації, яка буде складатися на фронті. Він переконаний, що міст потрібно знищувати, але тоді, коли настане його черга і у нас будуть сприятливі для цього умови.

«Чомусь у нас хтось вирішив, що цей міст — це щось сакральне, що потрібно от просто зараз його взяти і знищити, нібито від цього всім одразу стане легше. Ні, не стане. Ситуація ще більше загостриться. Подивіться, що робить Росія. Як тільки наші міжнародні партнери починають лише говорити про постачання F-16, Росія одразу ж залякує їх можливістю завдавання ядерних ударів, мовляв, ці винищувачі можуть бути носіями ядерних боєголовок. І ці залякування, на жаль, мають свій негативний результат. Наші союзники вже кажуть, що надання F-16 перенесли на осінь», — пояснює Ігор Романенко.

Експерт каже, що у разі завдавання удару по Керченському мосту залякування партнерів з боку Росії тільки посилиться, а це нам нічого хорошого не гарантує. Це, відповідно, знов змусить наших партнерів поставити на паузу постачання озброєння.

«Росія використовує «ядерну палицю» для залякування і наші партнери її відверто бояться. Тому, якщо ми знищуємо Кримський міст зараз, то ми ще більше підливаємо масла у вогонь. Росіяни будуть ще більше залякувати ядерною зброєю партнерів. До речі, з обіцяного нам надають лише ATACMS — старі касетні боєголовки великої дальності. Але далі ніяких зрушень немає. Партнерів, напевно, охопив переляк, бо винищувачі F-16, які для нас вже підготували Нідерланди, ми отримаємо у кращому випадку лише восени. Їх змусили перенести дату постачання», — розповідає військовий експерт.

Залишити відповідь