ЄС запідозрив Facebook та Instagram у поширенні російської дезінформації, ‒ FT

Події України, Світ

Регулятори ЄС вважають, що Meta та її соцмережі Instagram і Facebook не роблять достатньо для протидії дезінформації з рф та інших країн. Брюссель має намір 29 квітня  розпочати розслідування.

Про це пише The Financial Time з посиланням на джерела. Регулятори підозрюють, що Meta не зупиняє широке розповсюдження політичної реклами, яка ризикує підірвати виборчий процес до Європарламенту. Про це незабаром мають заявити в Європейській комісії.

Чиновники ЄС особливо стурбовані тим, як платформа Meta реагує на спроби рф зірвати майбутні європейські вибори. Проте очікується, що комісія не виділятиме росію у своїй заяві, а лише згадає про маніпулювання інформацією з боку іноземних суб’єктів.

Слідчі розглянуть, чи Meta намагалася зменшити ризики, у той час як компанія намагалася зупинити використання CrowdTangle ‒ інструменту, який дозволяє перевірити, чи постять різні акаунти одні й ті ж посилання протягом короткого періоду часу.  Вони також перевірять, як Meta відстежує дезінформацію, щоб допомогти фактчекерам та журналістам.

У Євросоюзі також побоюються, що механізм компанії, що дозволяє користувачам відзначати незаконний контент, не є доступним або достатньо зручним для користувача, щоб відповідати Закону ЄС про цифрові послуги ‒ знаковому законодавству блоку, призначеному для контролю над контентом в Інтернеті. Закон, схвалений у квітні минулого року, включає заходи, що дозволяють платформам розкривати інформацію про те, які кроки вони роблять для боротьби з дезінформацією чи пропагандою. Якщо ЄС виявить, що Meta порушує закон, компанію можна оштрафувати на суму до 6% від свого глобального річного обороту.Цей крок є останньою нормативною дією, прийнятою комісією проти груп великих технологічних компаній, у той час як серед держав-членів зростають побоювання, що Росія поширює дезінформацію в соціальних мережах, щоб підірвати демократію напередодні загальноєвропейських виборів на початку червня.

Тим часом, офіційні особи в Брюсселі та інших європейських столицях попереджають про необхідність посилення заходів для протидії російським дезінформаційним кампаніям, спрямованим на послаблення підтримки України та втручання у вибори в ЄС.

Раніше французькі спецслужби заблокували фейковий сайт, де розміщували оголошення про набір добровольців воювати на боці України.

⚡⚡⚡ Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь